In galop door de bak en door de waterplassen, stapvoets genieten van het moois om je heen of op een lekker drafje de wind tegen je wangen voelen blazen. Klinkt dit jou ook als muziek in de oren? Je bent welkom bij onze SugarKids paard- en ponykampen.

Tijdens deze kampen gaan we lekker veel bezig met paarden en paardrijden. Heb je nog nooit paardgereden? Geen probleem, dat kun je deze week leren! Heb je juist veel ervaring? Dan is er ook voor jou meer dan genoeg te beleven.

De zomerkampen van 2021 staan 1 december online.

Hoe ziet de ponykampweek eruit?

Op zondagochtend vertrek je richting ons YMCA kampeercentrum in Leusden. Samen met je ouders loop je naar ons eigen tentenkamp. Wij staan daar op je te wachten. We praten even met jou en je ouders over hoe het gaat en waar we jou bij kunnen helpen. Daarna zoek je een plekje uit in een tent en neem je afscheid van je ouders. Als iedereen er is gaan we allerlei spelletjes doen om elkaar te leren kennen. Je ontdekt het kampeercentrum met de kampschuur, wc’s en douches en de speeltuin. Als het tijd is om te eten klinkt er een bel. Het eten staat klaar! Met een bolderkar halen we het eten op bij de kampschuur. Daarna gaan we samen eten in de grote eettent en helpen we jou om de koolhydraten te tellen en je bolus te berekenen. Na het eten is er tijd om nog een activiteit te doen. ’s Avonds wil je natuurlijk zo vroeg mogelijk naar bed, want de volgende dag gaan we naar de manege! Ook ’s nachts staan de begeleiders voor je klaar om je te helpen, mocht het nodig zijn.

Van maandag tot en met donderdag vertrekken we iedere ochtend met een bus naar de manege. Op de manege ga je natuurlijk paard- of ponyrijden en ze verzorgen, maar we gaan daar ook andere activiteiten doen en lekker middageten. Om half vijf neem je afscheid van de paarden en gaan we weer terug naar het kampeercentrum. Daar rust je tijdens het eten uit van de gezellige dag met de paarden en pony’s. Wie weet doen we ’s avonds ook nog een leuke activiteit, bijvoorbeeld een bosspel. Of een bonte avond.

Op donderdag gaan we voor de laatste keer naar de manege. Daar word je ’s middags weer opgehaald door je ouders en dan hopen we je volgend jaar weer te zien!

Praktische informatie over dit kamp

Het kamp is van maandag tot en met donderdag. Voorafgaand aan het kamp sturen wij een deelnemersbrief met meer informatie en een paklijst.

Inbegrepen bij het kamp:

Volledig programma, lunch, deskundige en ervaren (medische) begeleiders en heel veel plezier.

Niet inbegrepen bij het kamp:

Vervoer naar en vanaf de manege, paardrijkleding (rij- of regenlaarzen zijn verplicht, een cap is te leen op de manege), eigen diabeteshulpmiddelen. Een eigen paard of pony meenemen mag, dat kost € 60,- extra.
Wist je dat de meeste aanvullende zorgverzekeringen een (groot) deel van de kosten van een kamp van SugarKids vergoeden? Informeer bij jouw verzekeraar of dit ook voor jou geldt. In je polisvoorwaarden is te lezen wat er staat over educatieve kampen. Na afloop van het kamp ontvang je een factuur om naar de verzekeraar te sturen.

Nog niet alles duidelijk?

Voor medische of diabetes-inhoudelijke vragen over dit kamp of om lid te worden kun je contact opnemen met DVN: info@dvn.nl of 033 463 05 66. Voor praktische vragen over bijvoorbeeld locatie, tijden, paklijst en betaling kun je Y Camps benaderen: info@ycamps.nl of 035 666 8 777.

YMCA Kampeercentrum Leusden

Bij YMCA Kampeercentrum Leusden wordt al meer dan 90 jaar gekampeerd. Het bosrijke terrein bij Amersfoort telt negen tentenkampen. Elke groep heeft een eigen tentenkamp met tenten om in te slapen, een grote eettent en een tent voor de begeleiders. Er is een grote speeltuin en er zijn veel stukken bos die gebruikt worden om bosspellen te doen. Verder is er een centraal kamphuis. Daarin is de keuken waar een kok het eten verzorgd, twee ruimtes met douches en wc’s en een grote zaal voor binnenactiviteiten zoals disco of film kijken. Het centrale huis van het kampeercentrum is in 2013 volledig nieuw gebouwd.

Locatie op Google Maps

Manege Zwanenburg

Dit kamp vindt plaats bij manege Zwanenburg in De Glind. We komen al vele jaren bij deze manege. De manege is gelegen aan de rand van het kinderdorp De Glind. Dat ligt midden in de Gelderse Vallei in een bosrijke omgeving. Het is een gezellige manege waar iedereen elkaar kent en helpt. Uit passie voor paarden en paardrijden willen de drie zussen Marian, Susan en Anja iedereen leren omgaan met paarden en pony’s en hen de mogelijkheid bieden om veilig te leren paardrijden. Met of zonder eigen paard. Zij zijn gespecialiseerd in het geven van paardrijlessen en het verzorgen van andere activiteiten rondom het paardrijden.

Locatie op Google Maps

Onze vrijwilligers

Het kamp staat onder deskundige medische begeleiding van opgeleide SugarKidsClub-vrijwilligers (die vaak zelf diabetes hebben) samen met vrijwilligers voor het programma vanuit Y Camps. De medische begeleiding gebeurt door een diabetesverpleegkundige, een arts(assistent) en een diëtist plus opgeleide ervaringsdeskundigen.

Onze vrijwilligers worden geselecteerd op hun betrouwbaarheid en verantwoordelijkheidsgevoel, maar zeker ook op hun motivatie en enthousiasme.

Medische begeleiding

Het is best spannend als je op kamp gaat, zeker omdat je je diabetes meeneemt. Geen zorgen! Er is ruimte om te meten en te spuiten, er wordt goed gelet op de voeding en de leiding weet precies wat te doen bij een hypo, hyper of bijvoorbeeld het schieten van een nieuw naaldje. Er gaat dan ook altijd een diabetesverpleegkundige en een arts(assistent) mee. Houdt er rekening mee dat er tijdens een kamp andere bloedsuikerwaarden kunnen voorkomen dan thuis. Een ander slaap- en eetritme, nieuwe ervaringen en activiteiten, eventueel heimwee of verliefdheid garanderen minder stabiele waarden dan je thuis hebt. Het contact met andere kinderen met diabetes en alles wat je van hen en de medische begeleiders leert over diabetes, wegen hier echter ruim tegen op!

Veilig & betrouwbaar

Y Camps en de SugarKidsClub bieden veel verschillende kampen aan in binnen- en buitenland en daarbij staat veiligheid voorop. Onze reisbegeleiders zijn goed getraind en voorbereid. Ze volgen allemaal een trainingstraject, speciaal toegespitst op het type vakantie dat zij begeleiden. Alle stafleden worden elk jaar (opnieuw) getraind in het begeleiden van kampen met kinderen met diabetes. Ook volgen ze hier verschillende specifieke trainingen voor over het uitvoeren van veilige activiteiten, spel, groepsvorming en hoe je samen 24 uur per dag optrekt. Uiteraard wordt elke staflid gescreend en hebben ze allemaal een VOG moeten overhandigen.

De stafleden begeleiden de kinderkampen vrijwillig. Y Camps heeft al ruim 100 jaar ervaring met het organiseren van te gekke kampen. DVN doet het inmiddels al meer dan 50 jaar. De samenwerking tussen onze organisaties en bundeling van expertises zorgt voor een goede combinatie van plezier en verzorging.

Wie mag er mee?

Dit kamp is speciaal voor kinderen met diabetes, met of zonder paardrijervaring. Broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom, maar een uitzondering. Hierdoor is de situatie tijdens het kamp precies het tegenovergestelde van wat kinderen in het dagelijks leven ervaren.

Mag je altijd mee?

In het voorjaar ontvang je van DVN een uitgebreide medische vragenlijst. Stuur deze ingevuld zo snel mogelijk retour naar DVN, zodat het medisch team zich kan voorbereiden. Let op: pas als DVN jouw aanmelding heeft goedgekeurd mag je mee! Je krijgt hierover van DVN bericht.

De vakanties van Y Camps zijn groepsvakanties, voor kinderen en jongeren die graag met een groep op vakantie gaan. Om een vakantie voor iedereen leuk te maken, hanteren we verder een aantal leefregels. Deze staan in onze gedragscode. Dat maakt ons doel haalbaar: een fijne groepsvakantie voor deelnemers en vrijwillige begeleiders!

Wil je herinnerd worden als je je weer kunt opgeven voor de zomerkampen? Klik op het icoontje om een herinnering te plaatsen in jouw agenda.