Alle vakantiekampen van de SugarKidsClub (onderdeel van Diabetesvereniging Nederland) en Y Camps worden begeleid door vrijwilligers die worden geselecteerd op hun betrouwbaarheid en verantwoordelijkheidsgevoel, maar zeker ook op hun motivatie en enthousiasme. De medische begeleiding gebeurt door een diabetesverpleegkundige, een arts(assistent) en een diëtist plus opgeleide ervaringsdeskundigen. Ze hebben allemaal (ervaring met) diabetes.

De stafleden begeleiden de kinderkampen geheel vrijwillig. De geweldige sfeer tijdens het kamp en de leuke activiteiten zorgen ervoor dat je volgend jaar weer mee wilt! Y Camps heeft al ruim 100 jaar ervaring met het organiseren van te gekke kampen. DVN doet het inmiddels al meer dan 50 jaar. De samenwerking tussen onze organisaties en bundeling van expertises zorgt voor een heerlijke combinatie van lol en deskundigheid!

Medische begeleiding

Het is best spannend als je op kamp gaat, zeker omdat je je diabetes meeneemt. Geen zorgen, de SugarKidsKampen zijn er speciaal voor jou! Er is ruimte om te meten en te spuiten, er wordt goed gelet op de voeding en de leiding weet precies wat te doen bij een hypo, hyper of bijvoorbeeld het schieten van een nieuw naaldje. Er gaat dan ook altijd een diabetesverpleegkundige en een arts(assistent) mee. Jij en jouw ouders moeten er echter wel rekening mee houden dat jij tijdens een kamp andere bloedsuikerwaarden hebt dan thuis. Een ander slaap- en eetritme, nieuwe ervaringen en activiteiten, eventueel heimwee of verliefdheid garanderen minder stabiele waarden dan je thuis hebt. Het contact met andere kinderen met diabetes en alles wat je van hen en de medische begeleiders leert over jouw diabetes, wegen hier echter ruim tegen op!

Veilig & betrouwbaar

Y Camps en de SugarKidsClub bieden veel verschillende kampen aan in binnen- en buitenland en daarbij staat veiligheid voorop. Onze reisbegeleiders zijn goed getraind en voorbereid. Ze volgen allemaal een trainingstraject, speciaal toegespitst op het type kamp dat zij begeleiden. Alle stafleden worden elk jaar (opnieuw) getraind in het begeleiden van kampen met kinderen met diabetes. Ook volgen ze hier verschillende specifieke trainingen voor over het uitvoeren van veilige activiteiten, spel, groepsvorming, plezier maken en hoe je samen 24 uur per dag optrekt. Uiteraard wordt elke staflid gescreend op onbesproken gedrag en hebben ze allemaal een VOG moeten overhandigen.

Zelf mee als vrijwilliger?

Als je 18 jaar of ouder bent kun je je aanmelden als vrijwilliger. Een screening, gesprek en trainingen volgen wanneer je een geschikte kandidaat bent. Kijk voor meer info over vrijwilliger worden op vrijwilligers.