Het is natuurlijk een hele bijzondere ervaring om leiding te zijn bij zomerkamp. Maar misschien ook wel een beetje spannend, of wellicht heb je vragen.

Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Wil je nog meer weten, neem dan gewoon contact op.

Hoe oud moet je zijn om leiding te worden?

Als richtlijn hanteren we de leeftijd van 17 jaar om vrijwilliger te worden. Maar bij de Y Camps vinden we enthousiasme belangrijker dan precieze leeftijd, dus ben je te jonge en heel erg gemotiveerd, of heb je al veel ervaring met het werken met kinderen, geef je dan ook vooral op.

Wanneer zijn de trainingsdagen?

Het opleidingsweekend is van vrijdagavond 19 t/m zondagmiddag 21 april 2024.
Het kick-off weekend is op vrijdagavond 31 mei en zaterdag 1 juni 2024.

Beide weekenden zijn verplicht voor een nieuwe vrijwilliger. Vrijwilligers die vaker zijn mee geweest, worden alleen bij het kick-off weekend verplicht.

Zijn de trainingsdagen verplicht?

Ja. Zowel het opleidingsweekend als kick-offweekend zijn verplicht om bij aanwezig te zijn als nieuwe vrijwilliger.

Ik studeer PABO/pedagogiek/heb ervaring met oppassen, moet ik dan toch naar de opleidingsweekenden komen?

Ja. Het is natuurlijk super fijn dat je al (enige) ervaring hebt in het werken met kinderen of jongeren, maar toch is het echt iets anders om als leraar of lerares voor de klas te staan, dan om een kamp te leiden.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het begeleiden van een kamp, is het echt nodig om de trainingen te volgen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat we jou leren kennen, én dat jij de organisatie leert kennen.

Kan samen met een vriendin/vriend worden ingedeeld om een kamp te begeleiden?

In principe moet dat kunnen. Het helpt dan wel als jullie ook flexibeler zijn qua inzet. Soms zit een team al vol, of bijna vol, en dan kan het soms dat een duo lastiger in te delen is.

Moet ik de hele zomer beschikbaar zijn om een kamp te begeleiden?

Nee hoor. Veel vrijwilligers willen zelf ook nog op vakantie, dus geven ze een paar weken door wanneer ze kunnen, en dan proberen wij de puzzel zo op te lossen dat je in die periode op kamp kan.
Bedenk wel dat we een beperkt aanbod aan kampen hebben, dus als jij een bepaalde doelgroep in een bepaalde leeftijd in één specifieke week wilt, kan het zijn dat dat puzzelstukje niet past.
Meestal, hoe flexibeler jij bent, hoe makkelijker het indelen gaat.

Hoeveel kampen moet je begeleiden?

Dat jij je in je vrije tijd inzet om een kamp te begeleiden, vinden wij super fijn. Om dan meer dan 1 week van je te vragen, vinden we wat veel. Dus als jij 1 kamp begeleidt, help je ons al enorm.

Mag je wel meer dan 1 kamp begeleiden?

Ja, dat mag zeker. Wel proberen we dan een aantal dagen of een week tussen de 2 kampen te houden, zodat je een beetje bij kan komen van het eerste kamp. Een kamp begeleiden kan een enorm intense en leerzame ervaring zijn, en veel vrijwilligers zijn daarna flink moe. Dus een beetje bijkomen, voordat je een eventueel tweede kamp begeleidt, kan geen kwaad.

Mijn vraag staat hier niet tussen.

Wil je nog iets anders weten, heb je een andere vraag?
Stuur gerust een mail naar info@ycamps.nl, dan beantwoorden we hem graag.