Een kind naar kamp laten gaan kan best spannend zijn. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de kampen.
Mijn kind heeft ASS, kan het met jullie op kamp?
Kinderen met de autismespectrumstoornis kunnen in veel gevallen met onze doelgroep Y Kids op kamp. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat onze begeleiders vrijwilligers zijn die een uitgebreide training hebben gevolgd hoe om te gaan met een kind met een autistische aandoening. Zij zijn echter geen professionals op het gebied van ASS.
De vakanties van Y Kids zijn groepsvakanties, het is dus belangrijk dat het kind zich prettig voelt in een groep van ongeveer 20 personen. Kinderen die erg in zichzelf gekeerd zijn of individuele begeleiding nodig hebben, adviseren wij doorgaans met een andere organisatie op vakantie te gaan die hierin meer gespecialiseerd is.
Wij organiseren kampen speciaal voor kinderen met ASS. In het overzicht van de kampen van Y Kids kunt u deze vinden.
Mijn kind heeft ADHD, kan het met jullie op kamp?
Kinderen met ADHD kunnen in veel gevallen met onze doelgroep Y Kids op kamp. Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat onze begeleiders vrijwilligers zijn die een uitgebreide training hebben gevolgd hoe om te gaan met een kind met ADHD. Zij zijn echter geen professionals op het gebied van ADHD.
De vakanties van Y Kids zijn groepsvakanties, het is dus belangrijk dat het kind zich kan aanpassen aan de wensen van de groep.
Hoe zorgen jullie ervoor dat een vakantie veilig verloopt?
Veiligheid staat bij Y Camps voorop. Bij al onze kampen zijn er dag en nacht stafleden aanwezig, die goed op uw kind zullen letten. Onze stafleden zijn zorgvuldig geselecteerd, uitgebreid door ons opgeleid en allen in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de overheid. Wij hanteren het ‘vier-ogenbeleid’, wat betekent dat we de werkzaamheden van onze stafleden zo inrichten dat ze tijdens hun werkzaamheden altijd gezien of gehoord kunnen worden door een andere reisleider of volwassene. We maken onze stafleden tijdens hun opleiding bewust van het belang van het werken volgens deze principes.
Hoeveel stafleden gaan er mee?
Bij de FunCamps kampen hanteren wij een ratio van gemiddeld 5 a 6 deelnemers per staflid. Voor de andere Y Camps kampen 3 a 4 deelnemers per staflid.
Slapen jongens en meisjes gescheiden?
Bij Y Camps slapen jongens en meiden apart, dat geldt ook voor broer en zus. Dat betekent: in een andere tent of slaapkamer.
Mijn kind heeft nog geen zwemdiploma, is dit een probleem?
Bij veel van onze vakanties zit zwemmen in het programma. Uiteraard kan je kind ook zonder zwemdiploma mee met onze vakanties. Geef bij de boeking wel op dat hij/ zij nog geen zwemdiploma heeft, dan houdt de kampbegeleiding hier rekening mee. Neem in geval van twijfel gerust contact met ons op.
Mijn kind wil graag met Y Camps op kamp, maar wij kunnen het deelnemersgeld niet betalen. Wat nu?
In sommige gevallen is het voor ouders met een minimuminkomen mogelijk een financiële bijdrage te krijgen uit het Vakantiefonds van YMCA Nederland. Dit is een bijdrage van maximaal € 100,-. Om te kunnen beslissen of je in aanmerking komt voor deze bijdrage, vragen we je een kopie van je salarisstrook of uitkeringsstrook met het inschrijfformulier mee te sturen. Deze gegevens worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.
Ook kun je bij de Sociale Dienst van je gemeente of de diaconie van uw kerk vragen of zij (een deel van) het deelnemersgeld willen betalen.
Als uw kind een persoonsgebonden budget heeft, is het in veel gevallen ook mogelijk de vakantie uit het PGB te betalen. Kijk hier voor meer informatie.
Mijn kind heeft een lichamelijke handicap, kan het met jullie op kamp?
Onze kampen zijn bijna allemaal kampeervakanties op een bosrijk terrein. De deelnemers moet zich zelfstandig over het terrein kunnen verplaatsen. Ook gaan de kinderen op de kampen actief bezig met bosspelen, speurtochten en wandelingen. Kan het kind daar zelfstandig aan meedoen, dan is de handicap geen probleem.
Mijn kind heeft bepaalde wensen voor het eten, houden jullie daar rekening mee?
Bij de kampen krijgen de deelnemers drie keer per dag een maaltijd die bij de prijs zit inbegrepen. ‘s Ochtends en ‘s middags is dit doorgaans een broodmaaltijd, ‘s avonds een warme maaltijd. De warme maaltijden zijn vaak Hollandse pot met aardappelen, groente en vlees, een pastagerecht of een rijstgerecht. Wij gaan er vanuit dat de kinderen hier voldoende van eten om genoeg energie te hebben om met de activiteiten mee te doen.
Het mogelijk om vegetarisch te eten. Mochten er deelnemers zijn die geen rund-, kip- of kalkoenvlees mogen eten, óf Halal willen eten, dan verzorgen we daarvoor ook een vegetarische maaltijd. Varkensvlees wordt maar zelden gebruikt.
Wegens de beperkte ruimte in de keukens, is het helaas niet mogelijk om met andere diëten/voedselallergieën rekening te houden zoals als lactose- of glutenvrij. In deze gevallen vragen we alternatief voedsel aan het kind mee te geven voor ontbijt, lunch en avondeten. Het avondeten ontvangen we graag per maaltijd in een magnetronbestendig bakje/schaaltje. Op de locaties zijn koelkasten en vriezers aanwezig om de maaltijden in te bewaren. Wanneer alle maaltijden zelf worden verzorgd, geven wij een korting van 20 euro op de kampweekprijs.
Kan mijn kind zich ook alleen opgeven voor een vakantie of is het dan de enige?
Veel kinderen komen alleen naar het kamp, dus dat is geen probleem! We zorgen ervoor dat iedereen elkaar al bij het begin van de vakantie leert kennen. Verder zijn het echte groepsvakanties waarin we gezamenlijk activiteiten en (avond-) programma’s volgen.
Als mijn kind bij jullie op kamp is, willen wij zelf graag ook op vakantie. Kan dat?
Natuurlijk kunt u als ouders of verzorgers in de week dat het kind op kamp is, zelf ook op vakantie gaan. Wel is het belangrijk dat er tijdens het kamp iemand bereikbaar is die het kind kan komen ophalen mocht er iets op het kamp gebeuren waardoor uw kind eerder naar huis gaat.
Mijn kind vindt het erg spannend naar een onbekend terrein te gaan, kunnen we eerst een keertje komen kijken?
Op de locatie in Hulshorst worden ook in het voorseizoen kampen gehouden voor scholen en sportclubs. Dan is het na afspraak mogelijk het terrein te komen bekijken. Je kunt contact met ons opnemen om een afspraak te maken.
Wanneer weet ik hoe laat het kamp begint?
Ongeveer twee weken voor het kamp begint, sturen wij per e-mail een deelnemersbrief. Daarin staat hoe laat het kamp begint, waar het precies is en een lijstje met welke spullen het kind mee moet nemen. Heb je een week tevoren nog geen mail ontvangen, neem dan contact met ons op.
Voor welke leeftijdsgroep kan mijn kind het beste kiezen?
Soms zit uw kind precies op de grens van twee leeftijdsgroepen. Welke groep moet u dan kiezen?Over het algemeen kiezen deelnemers die in twee leeftijdsgroepen mee kunnen altijd voor de oudste leeftijdsgroep. Voor de groepen 9-12 en 12-15 geldt dat de deelnemers in de groep 9- 12 vaak nog naar de basisschool gaan. De kinderen in de groep 12-15 jaar gaan vaak al naar het voortgezet onderwijs. Neem in geval van twijfel gerust contact met ons op.
Wat moet ik allemaal meenemen als ik op kamp ga?
In de deelnemersbrief die je ongeveer twee weken voor het kamp begint ontvangt, staat een paklijst. Hierop staat in elk geval een slaapzak, eventueel een kussen, kleding die niet snel kapot gaat zowel voor warme als voor koude dagen, ondergoed, zwemkleding, zaklamp en een tandenborstel.
Soms moet je voor een bepaald kamp nog iets speciaals meenemen, dat lees je ook in de deelnemersbrief.
Mijn kind heeft iets laten liggen op kamp
Als uw kind iets heeft laten liggen op kamp neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Indien het gevonden is, zullen wij het voor u bewaren. In overleg met ons kunt u de spullen ophalen op de locatie of bij het hoofdkantoor in Den Dolder.
Mijn kind wil na het kamp graag contact met zijn/haar vakantiegenootjes houden
Helaas mogen wij vanwege privacyoverwegingen geen persoonsgegevens doorgeven van andere deelnemers. Wil uw zoon of dochter graag contact houden met vakantiegenoten, zorg dan dat contactgegevens voor afloop van de vakantie uitgewisseld zijn.
Zijn jullie aangesloten bij een branchevereniging of hebben jullie een keurmerk?
Y Camps is aangesloten bij het Steunpunt Kindervakanties en is in het bezit van het Keurmerk Kindervakanties. Dat betekent dat onze zomerkampen voldoen aan de eisen wat betreft veiligheid en hygiëne.
We zijn niet aangesloten bij de ANVR of de SGR. Mochten er financiële problemen ontstaan bij Y Camps, dan staat de Stichting Vermogensbeheer van YMCA Nederland garant.
Kan ik het kamp nog annuleren?
Het kan voorkomen dat u na het boeken toch moet annuleren. Als u 6 weken (42 dagen) voor aanvang van het zomerkamp annuleert brengen wij 25% van de kampprijs in rekening. De overige annuleringsvoorwaarden staan in onze algemene voorwaarden. Alle annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren.
Waar kan ik de algemene voorwaarden vinden?
De algemene voorwaarden zijn hier op onze website te vinden.
Mijn vraag staat er niet bij, wat nu?
Op maandag, dinsdag en donderdag zijn wij tussen 09:30 en 12:30 en tussen 13:30 uur en 16:00 te bereiken op 035-6668777. Je kunt ook altijd een e-mail sturen aan info@ycamps.nl. Wij proberen de e-mail zo snel mogelijk te beantwoorden.