BlogTips

Voor het eerst op kamp gaan is voor veel kinderen, en hun ouders of verzorgers, een beetje spannend. Gaan ze het leuk hebben, maken ze nieuwe vriendjes? Wat nou als ze heimwee krijgen? Er zijn meerdere dingen die je thuis alvast kunt doen. We zetten 5 van onze tips voor je op een rijtje.

#1 Voorbereiding is het halve werk

De overgang van de thuissituatie tot op het kamp zijn is groot. In de voorbereiding kun je een kalender maken waarop jullie samen de dagen kunnen aftellen. Ook nog eens een hele leuke manier om toe te leven naar het zomerkamp.

#2 Zelfvertrouwen kun je bouwen

Op het zomerkamp leren de kinderen in een veilige omgeving zelfstandiger worden. Ze poetsen hun eigen tanden en kleding zichzelf aan. Als je kind (nog) niet heel zelfstandig is op het gebied van persoonlijke verzorging kun je hier alvast mee oefenen.

#3 Geef iets kleins en /of iets vertrouwds mee van huis

Kinderen kunnen, wanneer ze van huis zijn, veel houvast hebben aan wat vertrouwde spullen van thuis. Geef bijvoorbeeld een fotootje of een knuffel mee. Een eigen kussen meenemen kan ook fijn zijn.

#4 Praat erover

Samen voorpret beleven is natuurlijk het allerleukste. Toch kun je af en toe een vraag stellen om erachter te komen of je kind zich stiekem zorgen maakt. Je kunt uitleggen dat het heel normaal is om af en toe heimwee te hebben. Maar dat je door heimwee niet gelijk naar huis hoeft te gaan. Stel voor om tijdens het kamp een dagboekje bij te houden van hoe het er thuis aan toe ging. Dan heeft je kind iets om zich bij terugkomst op te verheugen en hoeft hij of zij niet bang te zijn iets ‘gemist’ te hebben.

#5 Geef een kaartje mee

Deze is eigenlijk een aanvulling op #4. Je kunt van te voren met elkaar bespreken wat je kind allemaal kan doen om zichzelf af te leiden of over de heimwee heen te komen. Dit kun je op een klein geplastificeerd kaartje in de toilettas meegeven. Je kunt het kaartje ook met plakband plastificeren. Dan blijft het in ieder geval leesbaar ;). Voorbeelden voor op het kaartje zijn:
– Ga even buitenspelen.
– Klets met je vrienden.
– Vertel je kampleiding dat je een beetje heimwee hebt.

Zo, dat waren onze 5 tips bij heimwee tijdens zomerkampen. Onze begeleiders zijn ook ervaren in het troosten en opbeuren bij heimwee. Mocht je vooraf behoefte hebben om even met ons te overleggen, bel of mail dan gerust.

Afbeelding: Charlotte Visch