Houd jij van sporten en lekker actief bezig zijn? Vind je het leuk om met andere kinderen spellen te spelen en op avontuur te gaan? Dan zijn onze sport- en spelkampen zeker iets voor jou! Y Camps organiseert verschillende kampen en ieder sport- en/of spelkamp heeft een eigen thema.

Hoe ziet zo’n kamp er dan uit? Lees hieronder over onze sport- en spelkampen van vorig jaar.

Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Y-lympic Games’. Je raad het al: tijdens dit kamp wordt er volop gesport, doe je allerlei wedstrijdjes met elkaar, maar leer je ook goed samenwerken in een team. Of breng je je zomer liever door op een oer-Hollandse manier? Dan is het ‘Ik hou van Holland’ kamp meer jouw ding. Dansen op de 100% NL foute muziekavond, spellen als ‘de jongens tegen de meisjes’ en uiteraard mogen spijkerbroekhangen en koekhappen niet ontbreken!

In 2021 zijn er weer nieuwe sport- en spelkampen. Deze staan 1 december online. Kijk onderaan de pagina voor een automatische herinnering.

Hoe zien de sport- en spelkampen eruit?

Op zaterdag kom je aan op het YMCA Kampeerterrein in de bossen van Leusden. Samen met je ouder(s) loop je naar ons eigen tentenkamp. Wij wachten je daar op en praten even met je vader of moeder over hoe het gaat en waar we de komende dagen misschien op moeten letten. Daarna ga je naar een van de slaaptenten waar je je spullen neer kan zetten en je afscheid neemt van je ouder(s).

Als iedereen aanwezig is beginnen we met een leuk spel waardoor je elkaar en de kampstaf direct beter leert kennen en ook laten we je zien hoe het kampeerterrein er verder uitziet. Op een gegeven moment schalt er een harde bel: het avondeten staat klaar! Een staflid en twee deelnemers halen het eten op en daarna gaan we met z’n allen gezellig aan tafel. Na het eten wassen we zelf de borden, bekers en bestek af (dus vergeet je theedoek niet!) en voordat je je eerste nacht in de tent doorbrengt is er vast nog wel tijd om een spel te spelen of bijvoorbeeld even naar de speeltuin te gaan.

Op de kampdagen die volgen bieden we elke dag een leuk programma aan met allerlei activiteiten die vaak passen binnen het kampthema. De meeste hiervan vinden op het kampeerterrein zelf plaats maar soms trekken we er ook op uit. Zo is er een zwembad in de buurt,  kan er in de omgeving worden gekanood of gaan we per fiets of te voet op avontuur. Per kamp wisselen de activiteiten, maar je kan er vanuit gaan dat er altijd wat leuks op het programma staat. En uiteraard zal de bonte avond niet ontbreken! Tussen de activiteiten door is er ook tijd om even iets voor jezelf te doen (als je dat wilt): chillen in de tent, een boek lezen of misschien een kaartspelletje met een kampgenootje of de staf.

Op donderdag is het kamp helaas weer voorbij. Na het inpakken van je spullen kan je van iedereen afscheid nemen en daarna ga je weer met je ouders mee naar huis. Tijd om bij te slapen!

Praktische informatie over dit kamp

Het kamp begint (meestal) op zaterdagmiddag en duurt  tot en met donderdag, einde ochtend. De aankomsttijden zijn in twee rondes, zodat er extra aandacht is voor de deelnemer en ouder of verzorger. Er gaan tussen de 8 en maximaal 20 deelnemers mee met het kamp. Per 4 deelnemers gaat er 1 begeleider mee.

Ongeveer twee weken voor het kamp begint ontvang je per e-mail een deelnemersbrief met daarin praktische informatie, zoals hoe laat je verwacht wordt, hoe je er komt en welke spullen je zelf mee moet nemen.

Inbegrepen bij het kamp:

Volledig programma, alle maaltijden, deskundige en ervaren begeleiders en heel veel plezier.

Niet inbegrepen bij het kamp:

Vervoer naar en van het kampterrein.

Diëten

Speciale diëten zijn meestal geen probleem, maar moeten wel bij de boeking vermeld worden. Het kan natuurlijk zijn dat er na de boeking diëten of medische gegevens wijzigen. Neem dan vooraf aan het kamp contact op met ons op. Alleen zo kunnen we wensen goed inplannen.

YMCA Kampeercentrum Leusden

Bij YMCA Kampeercentrum Leusden wordt al meer dan 90 jaar gekampeerd. Het bosrijke terrein bij Amersfoort telt negen tentenkampen. Elke groep heeft een eigen tentenkamp met tenten om in te slapen, een grote eettent en een tent voor de begeleiders. Er is een grote speeltuin en er zijn veel stukken bos die gebruikt worden om bosspellen te doen. Verder is er een centraal kamphuis. Daarin is de keuken waar een kok het eten verzorgd, twee ruimtes met douches en wc’s en een grote zaal voor binnenactiviteiten zoals disco of film kijken. Het centrale huis van het kampeercentrum is in 2013 volledig nieuw gebouwd.

Locatie op Google Maps

 

YMCA Kampeercentrum Hulshorst

YMCA Kampeercentrum Hulshorst ligt verscholen in de bossen even buiten Harderwijk. Er zijn twee terreinen, waarvan 1 tentenkamp ons domein zal zijn. Hier staan tenten om in te slapen, een grote eettent en een bungalowtent voor de begeleiders. Er zijn vele stukken bos om lekker in te ravotten. Verder is er een centraal kamphuis met daarin de keuken waar door een kok voor het eten wordt gezorgd, eenvoudige toiletten en (groeps)douches en een grote zaal voor binnenactiviteiten als disco of filmkijken. In de omringende bossen zijn volop mogelijkheden voor activiteiten. Er is een grote zandvlakte, in Nunspeet is een overdekt zwembad en bij heel mooi weer kunnen we waterspellen doen bij de Zanderplas of het Veluwemeer.

Locatie op Google Maps

Begeleiding tijdens het kamp

Bij Y Kids is er één begeleider voor elke vier deelnemers, waardoor er ook tijd is voor persoonlijke aandacht. De vakantiekampen worden begeleid door deskundige vrijwilligers vanaf 18 jaar. Het team is een goede mix van ervaren en nieuwe begeleiders. Zij worden geselecteerd op hun betrouwbaarheid en verantwoordelijkheidsgevoel, daarnaast zeker ook op hun aanstekelijke motivatie en enthousiasme. Alle begeleiders volgen trainingen over spel, structuur op kamp, groepsvorming en omgaan met gedragsproblematiek.

De begeleiders zullen vlak voor het kamp telefonisch contact opnemen om het inschrijfformulier nog even door te spreken.

In het begin is het natuurlijk voor alle jongeren even wennen wanneer ze arriveren op het jeugdkamp. Of een kind nu alleen, met een vriend(in) of een broer of zus komt, dat maakt niet uit. We zorgen ervoor dat er snel een goede band ontstaat tussen de jongeren en dat iedereen zich thuis en veilig voelt. Dit doet de begeleiding door middel van allerlei korte en langere spellen.

Wie kan er mee?

Dit vakantiekamp is speciaal voor kinderen met een gedragsprobleem of ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD of ADD, hechtingsproblemen of een lichte vorm van een autismespectrumstoornis.

Kun je altijd mee?

Onze missie is dat ieder kind op vakantie kan. We willen dan ook zoveel mogelijk kinderen de kans geven om mee te gaan op kamp. Omdat we werken met vrijwilligers is het belangrijk dat je het inschrijfformulier zo compleet mogelijk invult, zodat onze begeleiders zich goed kunnen voorbereiden.

Kinderen die met Y Kids op vakantie gaan moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen:

  • Kinderen moeten corrigeerbaar zijn op hun (onwenselijk) gedrag en aanwijzingen van de leiding kunnen opvolgen
  • Kinderen moeten in een groep kunnen functioneren
  • Kinderen moeten enige mate van zelfredzaamheid hebben (zelf kunnen aankleden, verzorgen, boterham smeren, enz.)

De vakanties van Y Camps zijn groepsvakanties, voor kinderen en jongeren die graag met een groep op vakantie gaan. Om een vakantie voor iedereen leuk te maken, hanteren we verder een aantal leefregels. Zo vinden we het vanzelfsprekend dat iedereen in zijn eigen slaapzak slaapt en van andermans spullen afblijft. Deelnemers mogen geen alcohol en drugs gebruiken. Dat maakt ons doel haalbaar: een fijne groepsvakantie voor deelnemers en vrijwillige begeleiders!

 

Wanneer een kind een Persoonsgebonden Budget heeft, is het in veel gevallen mogelijk om (een deel van) de vakantie hieruit te betalen. Stuur de zorgovereenkomst na aanmelding op naar: Y Camps, Soestdijkerweg 10b, 3734 MH Den Dolder of mail naar info@ycamps.nl.

De zorgovereenkomst kan hier gedownload en digitaal ingevuld worden.

Y Camps zal, als aanbieder van de vakantieweken, deze zorgovereenkomst aanvullen en ondertekenen zodat je deze kunt indienen bij het zorgkantoor. Neem voor meer informatie over het betalen van de vakantie vanuit het PGB contact op met ons op telefoonnummer 035-6668777 of stuur een e-mail naar info@ycamps.nl.

Wil je herinnerd worden als je je weer kunt opgeven voor de zomerkampen? Klik op het icoontje om een herinnering te plaatsen in jouw agenda.