De vakantiekampen worden begeleid door deskundige vrijwilligers die worden geselecteerd op hun betrouwbaarheid en verantwoordelijkheidsgevoel, daarnaast zeker ook op hun aanstekelijke motivatie en enthousiasme. Alle begeleiders volgen verschillende trainingen over spel, groepsvorming, plezier maken en hoe je samen 24 uur per dag optrekt; daarnaast ook over het uitvoeren van veilige activiteiten. De jeugdkampen in Nederland worden begeleid door jongeren vanaf 18 jaar in een goede mix van ervaren en nieuwe begeleiders. In het begin is het natuurlijk voor alle jongeren even wennen wanneer ze arriveren op het jeugdkamp. Of een kind nu alleen, met een vriend(in) of een broer of zus komt, dat maakt niet uit. We zorgen ervoor dat er snel een goede band ontstaat tussen de jongeren en dat iedereen zich thuis en veilig voelt. Dit doet de begeleiding door middel van allerlei korte en langere spellen. De maaltijden zijn ook belangrijk: een gewone door de meeste Nederlanders gewaardeerde gezonde maaltijd staat op het menu. Natuurlijk eet de groep ook een keer patat of pannenkoeken. Uiteraard worden diëten ingepast en kunt u met de staf overleggen over speciale wensen. Diëten en eetwensen graag wel bij de aanmelding vermelden.

Extra aandacht tijdens de vakantie

Bij Y Kids is er één begeleider op vier jongeren. Zo is er dus een spetterende vakantie waarbij ook tijd is voor persoonlijke aandacht. Jongeren met lichte problemen zoals heimwee, AD(H)D, stemmingswisselingen en medicijngebruik kunnen met Y Kids ook gewoon heerlijk en onbezorgd op vakantie!

Het kampprogramma

Het kampprogramma wordt gemaakt door de begeleiding. Elk jeugdkamp heeft een bepaald thema. Naast het thema zijn er uiteraard ook andere activiteiten zoals bos- en waterspelen, zwemmen of een bonte avond.

Veilig & betrouwbaar

Bij alle jeugdkampen staat één ding centraal: hoe organiseren we veilig een positieve ervaring voor onze deelnemers. We zorgen er dan ook voor dat onze begeleiders zijn getraind in alle aspecten van het organiseren van een jeugdkamp. Te denken valt aan het omgaan met heimwee, zorgen voor een goede hygiëne van de jongeren en genoeg slaap en structuur houden. Mocht uw zoon/ dochter medicijnen gebruiken, dan wordt daar in nauw overleg discreet mee omgegaan.De hoofdstaf zoekt contact als dat gewenst wordt of als er nog vragen zijn, alles gericht op het organiseren van een fijne vakantie. Meld alstublieft wat uw zoon/ dochter nodig heeft, want als de begeleiding belangrijke informatie mist, kan zij er niet op inspelen. Een fijne vakantie voor uw zoon /dochter organiseren is ook goed samenwerken met u als ouder. In seizoen 2012 is de preventiemethode van ‘In veilige handen’, ontwikkeld door en voor vrijwilligersorganisaties in onze organisatie geïmplementeerd. Wij zijn mede initiatiefnemer en werken hierin samen met NOV, Steunpunt KinderVakanties, Scouting en Movisie.

Zelf mee als begeleider?

Wil je zelf een vakantie bij Y Kids begeleiden? Dat kan! Vanaf 18 jaar kun je bij ons een interne opleiding volgen om in de zomer een vakantieweek te begeleiden.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier.